Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
[...] WPC. Poza tym w jej składzie w niewielkim stopniu występują tłuszcze, cukry, składniki mineralne i woda. WPC białko oferuje znakomitą wartość biologiczną i bardzo szybkie wchłanianie, w związku z czym nadaje się świetnie bezpośrednio po treningu. Dostarcza komplet aminokwasów niezbędnych do prawidłowej regeneracji mięśni i ich skutecznego [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] zapotrzebowanie wynosi 1 μg witaminy B12. Nawet, gdy z różnych powodów, np. zaniku czynnika wewnętrznego produkowanego przez komórki okładzinowe błony śluzowej żołądka, wchłanianie witaminy B12 stanie się upośledzone, zapasy starczają na wiele lat. Na marginesie: są też osoby które twierdzą, iż należy rutynowo podawać witaminę B12 - co też [...]
[...] ± 1 820,0 mg z suplementów. Norma dla dorosłego mężczyzny wynosi 1200 mg. Nadmiar tego makropierwiastka jest toksyczny – m.in. tworzą się kamienie nerkowe, hamowane jest wchłanianie żelaza i cynku, może być zaburzona praca serca i oddychanie (Ciborowska, Rudnicka)! Dodatkowo mogą pojawiać się: depresja, dezorientacja, wolna, nieregularna [...]
[...] 1 820,0 mg z suplementów. Norma dla dorosłego mężczyzny wynosi 1200 mg. Nadmiar tego makropierwiastka jest toksyczny, gdyż tworzą się m.in. kamienie nerkowe, hamowane jest wchłanianie żelaza i cynku, może być zaburzona praca serca i oddychanie (Ciborowska, Rudnicka). Dodatkowo mogą pojawiać się: depresja, dezorientacja, wolna, nieregularna [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
[...] powinny unikać picia, nawet niewielkiej ilości etanolu. Alkohol nie jest zalecany sportowcom, gdyż: podnosi miostatynę (efekt hamujący dla budowy masy mięśniowej), upośledza wchłanianie składników odżywczych, odwadnia (co niweczy np. anaboliczny wpływ kreatyny na środowisko komórkowe) , zmniejsza syntezę białek mięśniowych, a pogłębia katabolizm [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
Niestety użytkownicy SAA w większości nie zdają sobie sprawy, z czym mają do czynienia. Wiedza większości ludzi sięgających po sterydy anaboliczno-androgenne jest powierzchowna, a nader często ich twierdzenia nie mają nic wspólnego nauką. Jest to wytwór złożony z domniemań, fałszywych wniosków, mitów, obiegowych opinii. Jaki wpływ ma aspiryna na [...]
[...] pochodzenia zwierzęcego to około 40% przyswajalnego żelaza w postaci hemowej, zaś produkty pochodzenia roślinnego zawierają żelazo w postaci trudno przyswajalnej. I jego wchłanianie przez nasz organizm wynosi około 5%. Absorpcję tego pierwiastka w jelicie cienkim zwiększają miedź, mangan, kobalt i białka zwierzęce. Produkty bogate w żelazo [...]
[...] twoja praca wiąże się z wyjazdami, kursami, szkoleniami, transportem – również może się okazać, iż gainer przyda się doraźnie, jako uzupełnienie diety. Po treningu wchłanianie pokarmów może być zaburzone jeszcze przez 1-1.5 h – cóż, gainer bez trudu przyjmiesz, jako pierwszy etap odnowy po treningu. Jeśli nie masz lodówki – [...]
[...] kulturysty (nie zachodzi tam znaczące zmniejszanie się poziomu glikogenu mięśniowego). Należy pamiętać o tym, iż przez pierwsze kilkadziesiąt minut po zakończeniu treningu wchłanianie pokarmów może być upośledzone, tu swoje miejsce mają właśnie odżywki białkowe i węglowodanowe. Referencje: Brad Jon Schoenfeld,corresponding author1 Alan Aragon,2 [...]
Diuretyki należą do niesłychanie groźnych środków, jeśli są nadużywane, a tak właśnie dzieje się w kulturystyce. Te same problemy są związane z hormonem wzrostu, IGF-1, insuliną, beta-mimetykami, sterydami anaboliczno-androgennymi. W małych dawkach i w zastosowaniach leczniczych nie stanowią one zagrożenia dla życia. Tymczasem przedawkowywane [...]
Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]
[...] czynniki krzepnięcia IX: czynnik Christmasa i X: czynnik Stuarta-Prowera też są zależne od witaminy K), tłuszcze (pośrednio, gdyż witamina K wchłania się z tłuszczem. Złe wchłanianie witaminy K, np. przy niedrożności dróg żółciowych, ma wpływ na czynniki krzepnięcia: II, IX i X), wątroba (pośrednio; przy chorobach wątroby odnotowuje się spadek [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]